Wetgeving (niet aangepast op BRZO15)
Seveso is een stadje in Noord-Italië dat bekend is vanwege een chemische ramp in juli 1976. Bij dit ongeval werd een toxisch gas, dioxine, uitgestoten. De milieuramp trok de aandacht van de Europese Gemeenschap waardoor actie werd ondernomen om de wetgeving uit te werken zodat de mens en zijn omgeving beter zijn beschermd tegen de gevaren van industriële ongevallen. Dit resulteerde in de Seveso-richtlijn.
De Wet milieubeheer (Wm) stelt regels ten aanzien van het integrale milieu.
Het Besluit Informatie inzake Rampen en Crises heeft betrekking op de informatieverschaffing en de vertrouwelijkheid van informatie in diverse situaties.
Het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit) is gebaseerd op de Arbowet en geeft nadere regels in het belang van veiligheid en gezondheid in verband met arbeid.
Toelichting Besluit risico's zware ongevallen 2015 (Brzo 2015).
De Seveso-richtlijn van de Europese Unie richt zich op het beheersen van de risico’s op en de gevaren van zware ongevallen door gevaarlijke stoffen. Dat gebeurt enerzijds door de kans dat dergelijke ongevallen plaatsvinden te verkleinen (preventie). Anderzijds door de gevolgen van een eventueel ongeval te beperken.
Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. De Wabo voegt een groot aantal vergunningen en ontheffingen samen tot één vergunning, de omgevingsvergunning.
Bedrijven en inrichtingen waar zich een hoeveelheid gevaarlijke stoffen in installaties bevindt of kan worden gevormd (ongeacht beoogde handelingen) dienen een aanvullende Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (ARIE) te verrichten (met scenario-beschrijving) en op basis daarvan een pakket maatregelen te nemen.
Het maken van rampbestrijdingsplannen wordt in de Wet veiligheidsregio’s (Wvr) verplicht gesteld voor bedrijven die vallen onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (1999) en voor vliegvelden.
In de Regeling Risico's Zware Ongevallen 1999 zijn bepaalde onderdelen uit het BRZO verder uitgewerkt. Het gaat dan om specifieke bepalingen (bijvoorbeeld eisen ten aanzien van de inhoud van de melding van een zwaar ongeval) en de inhoud van de lijst van gevaarlijke stoffen.