FAQ Nalevings- en Bedrijvenlijst
Zodra een openbare samenvatting van een afgeronde Brzo-inspectie wordt aangeboden aan BRZO+ wordt deze gepubliceerd.
De samenvatting zelf wordt na publicatie niet geactualiseerd er kunnen wel publicaties bijkomen.
Als bedrijven fuseren dan worden de samenvattingen bij elkaar gevoegd onder het fusiebedrijf. Als bedrijven van naam veranderen dan wordt de nieuwe bedrijfsnaam gemeld met tussen haakjes de oude bedrijfsnaam.
Als bedrijven failliet gaan, blijven de openbare samenvattingen nog staan.
De lijst is begonnen in 2018. Daarom zijn de openbare samenvattingen van Brzo-inspecties in 2017 verwerkt in de nalevingslijst.
Bureau BRZO+ is voornemens de lijst drie keer per jaar te actualiseren. Dit valt samen met een interne overlegfrequentie en sturing op juistheid van data in het GIR.
Bij de volgende actualisatie wordt 2018 opgenomen in de lijst.
De nalevingslijst bevat alleen actieve Brzo locaties. Bedrijven die gestopt zijn en wel gecontroleerd staan niet op de lijst maar wel in de Monitor. Er kunnen in de registratie verschillen ontstaan in welke categorie een overtreding wordt ingedeeld. Die verschillen worden geadresseerd binnen de samenwerking en in de monitor 'Naleving en Handhaving Brzo-bedrijven' wordt dit specifiek benoemd.
Binnen het BRZO+ samenwerkingsverband is een handhavingstrategie vastgelegd. Er is een indeling in drie categorieën overtredingen met daarbij behorende sancties:
Categorie 1
Er is onmiddellijke dreiging en/of onomkeerbaar risico op een zwaar ongeval. Er is sprake van ernstig gevaar: direct ingrijpen met zwaarste sanctie(s), werkzaamheden stilleggen en pas toestaan werk weer aan te vangen als adequate (nood)maatregelen zijn getroffen. Geen hersteltermijn.
Categorie 2
Er is geen onmiddellijke dreiging van een zwaar ongeval. Maar er duidelijk onvoldoende maatregelen getroffen: herstel afdwingen met zware tot middelzware sanctie(s) binnen gepaste hersteltermijn.
Categorie 3
Er is zeer geringe dreiging van een zwaar ongeval. Wel zijn er lichtere tekortkomingen: herstel afdwingen met lichtere sanctie(s) binnen redelijke hersteltermijn.
Binnen het BRZO+ samenwerkingsverband wordt gewerkt om de verschillen te voorkomen. Bijvoorbeeld door betere afspraken en betere preventieve controle op de ingevoerde data in het GIR voordat de data vastgesteld worden.
De Monitor Naleving en handhaving baseert zich op de Brzo-bedrijven die in het kalenderjaar op naleving van het Brzo 2015 zijn geïnspecteerd.
De monitor sluit bedrijven uit die bijvoorbeeld in oprichting waren, in afwachting van een vergunning of die gestopt zijn met de Brzo-activiteiten én niet meer zijn geïnspecteerd.
Vanaf de Monitor 2017 zijn de zeven Brzo-bedrijven meegenomen die onder toezicht van SodM vallen. oor deze bedrijven is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het bevoegd gezag. Over deze bedrijven rapporteert SodM ook apart in haar jaarverslag. In de monitor zijn de nalevingsgegevens niet op bedrijfsnaam weergegeven.
De nalevingslijst is gebaseerd op de openbare samenvattingen zoals deze op de website staan. De samenvattingen worden na een Brzo-inspectie opgesteld en gepubliceerd op BRZO+ website. Over de samenvatting wordt eerst zienswijze gevraagd aan het bedrijf daarna wordt de samenvatting ter publicatie aangeboden.
In de nalevingslijst staan de samenvattingen per bedrijfsnaam en locatie.
De nalevingslijst invulling geeft aan een toezegging van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Deze is te vinden in de kamerbrief bij De staat van de veiligheid majeure risicobedrijven die 9 juli 2018 aan de Tweede Kamer is gestuurd. De nalevingslijst wordt drie keer per jaar geactualiseerd op basis van de tot dan toe gepubliceerde openbare samenvattingen van afgeronde Brzo-inspecties.
Door het BRZO+ is afspraak gemaakt dat een openbare samenvatting wordt gemaakt bij een uitgevoerde aangekondigde Brzo-inspectie. De samenvattingen worden gepubliceerd op de BRZO+ website.
Voor ándersoortige inspecties geldt de afspraak niet.
Per 1 oktober 2018 zijn er binnen de BRZO+ samenwerking nieuwe afspraken gemaakt. De afspraak is dat er van de aangekondigde én onaangekondigde Brzo-inspecties een openbare samenvatting wordt gemaakt en gepubliceerd.
Dit geld voor routinematige, geplande inspecties, als niet-routinematige Brzo-inspecties. Ook resultaten van hercontroles worden opgenomen in de openbare samenvatting.
Een andere afspraak is dat de regio zelf de vorm van publicatie bepaald. De Brzo-inspecties bij een Brzo-bedrijf kunnen gebundeld één keer per jaar worden gepubliceerd of er kan per Brzo-inspectie een publicatie plaats vinden. Zo kan de hoeveelheid publicaties verschillen per regio per jaar en per Brzo-bedrijf.
Er is sprake van een Brzo-inspectie wanneer er toezicht plaatsvindt op het Brzo 2015. Een Brzo-inspectie wordt uitgevoerd door een inspectieteam, bestaande uit een aantal voor de NIM-gekwalificeerde inspecteurs afkomstig van:
- het Wabo bevoegd gezag (uitgevoerd door Brzo-omgevingsdiensten)
- Staatstoezicht op de Mijnen bij mijnbouwinrichtingen
- Inspectie SZW
- de veiligheidsregio
Het Wabo bevoegd gezag kan versterkt worden door een inspecteur van Rijkswaterstaat of de waterschappen als er sprake is van een waterrelevantie waarvoor de waterkwantiteits- en/of waterkwaliteitsbeheerder bevoegd gezag zijn.
Bij geplande inspecties (routinematig) geldt de afspraak bij BRZO+ dat er minstens 2 partners aanwezig zijn om het een Brzo-inspectie te noemen. Niet-routinematige Brzo-inspecties én Brzo hercontroles kunnen ook door één inspectiedienst worden uitgevoerd.
Op de nalevingslijst worden resultaten verzameld vanuit openbare samenvattingen.
Vanuit de openbare samenvatting wordt per actief Brzo-bedrijf genoteerd
- of er geen overtredingen zijn,
- of er overtredingen zijn in bepaalde categorie
- categorie 1 Onmiddellijke dreiging en/of onomkeerbaar risico van een zwaar ongeval. Er is sprake van een ernstig gevaar: direct ingrijpen met zwaarste sanctie(s), werkzaamheden stilleggen en pas toestaan werk weer aan te vangen als adequate (nood)maatregelen zijn getroffen. Geen hersteltermijn.
- categorie 2. Geen onmiddelijke dreiging van een zwaar ongeval. Duidelijk is wel dat er onvoldoende maatregelen zijn getroffen: herstel afdwingen met zware tot middelzware sanctie(s) binnen gepaste hersteltermijn.
- categorie 3. Zeer geringe dreiging van een zwaar ongeval. Er zijn wel lichtere tekortkomingen: herstel afdwingen met lichter sanctie(s) binnen redelijke hersteltermijn.
De nalevingslijst geeft geen verdere informatie over de inzet van handhaving.
De Monitor Naleving en handhaving baseert zich op de Brzo-bedrijven die in het kalenderjaar op naleving van het Brzo 2015 zijn geïnspecteerd.
De monitor sluit bedrijven uit die bijvoorbeeld in oprichting waren, in afwachting van een vergunning of die gestopt zijn met de Brzo-activiteiten én niet meer zijn geïnspecteerd.
Vanaf de Monitor 2017 zijn de zeven Brzo-bedrijven meegenomen die onder toezicht van SodM vallen. In de monitor zijn de nalevingsgegevens niet op bedrijfsnaam weergegeven.
De nalevingslijst is gebaseerd op de openbare samenvattingen die op de website staan. De samenvattingen worden na een Brzo-inspectie opgesteld en gepubliceerd op BRZO+ website. Over de samenvatting wordt eerst zienswijze gevraagd aan het bedrijf daarna wordt de samenvatting ter publicatie aangeboden.
In de nalevingslijst worden de resultaten vanuit de samenvattingen verzameld per bedrijfsnaam en locatie.
De nalevingslijst invulling geeft aan een toezegging van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Deze is te vinden in de kamerbrief bij De staat van de veiligheid majeure risicobedrijven die 9 juli 2018 aan de Tweede Kamer is gestuurd. De nalevingslijst wordt drie keer per jaar geactualiseerd op basis van de tot dan toe gepubliceerde openbare samenvattingen van afgeronde Brzo-inspecties.
De bedrijvenlijst wordt maandelijks geactualiseerd en gepubliceerd op de BRZO+ website. Een bedrijf moet aan verplichtingen van het Brzo 2015 voldoen als:
- het bedrijf bepaalde gevaarlijke stoffen maakt, gebruikt of in opslag heeft
- de hoeveelheid gevaarlijke stoffen meer zijn dan de drempelwaarde
In het Brzo staat naast deze drempelwaarde nog een hogere drempelwaarde. Wanneer deze wordt gepasseerd dan geldt de verplichting dat er een veiligheidsbeheerssysteem in werking moet zijn. Daarom staat er bij de bedrijven de aanduiding hogedrempel of lagedrempel- bedrijf.
Veranderingen in de bedrijvenlijst treden op doordat;
- er wijzigingen in de bedrijfsvoering plaatsvinden waardoor de capaciteit onder of boven de drempelwaarde(n) komen te vallen.
- Bedrijven willen beginnen aan bedrijfsvoering maar zijn nog niet in werking, bedrijven in oprichting,
- Bedrijven stoppen met bedrijfsvoering.
Daardoor zijn er altijd verschillen in aantallen actieve Brzo-bedrijven.