FAQ Nalevings- en Bedrijvenlijst
Tijdens een inspectie of beoordeling van het veiligheidsrapport kan een overtreding geconstateerd worden. Afhankelijk van de uitkomsten wordt een handhavingstraject ingezet.
Het doel van de handhavingsstrategie is op een adequate en uniforme wijze sanctionerend op te treden.
Er zijn drie categorieën van overtredingen, gerangschikt van zwaar en middelzwaar naar licht:
Categorie 1
Bij overtredingen van categorie 1 is sprake van een onmiddellijke dreiging van een zwaar ongeval. Er is dus een ernstig gevaar voor de werknemers en/of directe omgeving van het bedrijf.
Categorie 2
Bij categorie 2 overtredingen is er geen sprake van onmiddellijke dreiging voor de veiligheid van werknemers en/of directe omgeving. Wel is vastgesteld dat het bedrijf onvoldoende maatregelen heeft getroffen.
Enkele algemene voorbeelden van categorie 2 overtredingen zijn:
- Een vlamdover is sinds de ingebruikname niet geïnspecteerd volgens de gebruiksvoorschriften. Volgens de manual moet de vlamdover periodiek worden onderhouden.
- Een procedure Brzo-audits waarin het bedrijf aangeeft periodiek audits uit te voeren wordt niet opgevolgd. De audit is of niet uitgevoerd of is onvoldoende gericht op het functioneren van het veiligheidsbeheerssysteem.
- De vulgraden van de tanks die steekproefsgewijs zijn getoetst, komen niet overeen met de uitgangspunten uit de risicoanalyse.
Categorie 3
Overtredingen in categorie 3 (zeer geringe dreiging) betreffen lichtere tekortkomingen, waarvoor een lichtere sanctie met een redelijke hersteltermijn wordt opgelegd. Ook hier is geen sprake van onmiddellijke dreiging voor de veiligheid van werknemers of directe omgeving.
Enkele algemene voorbeelden van categorie 3 overtredingen zijn:
- De identificatie van de gevaren en beoordeling van de risico's tijdens uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden zijn onvoldoende beschreven.
- Effectiviteit van bepaalde maatregelen is niet goed beschreven.
- Brandwerende deuren buiten productiezone sluiten onvoldoende.
De huidige handhavingsstrategie wordt op dit moment geëvalueerd binnen het BRZO+ samenwerkingsverband. Er wordt onder andere met een steekproef onderzocht of binnen de BRZO+ samenwerking de handhavingsstrategie wordt gevolgd. Naar aanleiding van de evaluatie kan de strategie aangepast worden.
Voor site Chemelot moet onderscheid worden gemaakt tussen Brzo-plichtige en NIET-Brzo plichtige site-users. Brzo inspecties worden alléén op site Chemelot uitgevoerd bij 'Brzo-plichtige site-users'. Die users gebruiken één of meerdere deelinrichtingen (installaties/fabrieken) die vallen onder het Brzo.
Chemelot Site Permit B.V. heeft zelf géén installaties/fabrieken in beheer. Chemelot Site Permit B.V. is wel de vergunninghouder. Een vergunninghouder wordt in het kader van het Brzo geïnspecteerd op site-niveau:
- zodra er een actualisering van het VR wordt ingediend bij het Wabo bevoegd gezag
- wanneer een essentiële wijziging van het VR wordt ingediend
De inspectie is fysiek dan wel administratief.
Bij de 'Brzo-plichtige' site-users op site Chemelot moet onderscheid worden gemaakt in Brzo-plichtige site-users die hoog- en/of laagdrempel deelinrichtingen drijven.
Een Brzo plichtige site-user die één of meer hoogdrempel deelinrichting(en) drijft wordt jaarlijks geïnspecteerd. Een Brzo-plichtige site-user die één of meer laagdrempel deelinrichtingen drijft wordt minimaal 1x/3 jaar geïnspecteerd.
De precieze inspectiefrequentie van alle “Brzo-plichtige fabrieken/installaties” op site Chemelot en alle overige Brzo plichtige inrichtingen in Limburg, vallende onder het Brzo 2015 is bestuurlijk vastgelegd door het Wabo bevoegd gezag en afgestemd met alle betrokken Brzo-inspectiediensten in Limburg.
In het Brzo 2015 wordt onderscheid gemaakt tussen routinematige en niet-routinematige inspecties.
Routinematige inspecties
De routinematige inspecties zijn vooraf ingepland. Jaarlijks wordt het inspectieprogramma vastgesteld met ingeplande inspecties. Deze inspecties worden door toezichthouders van of namens minimaal twee verschillende bevoegde gezagen uitgevoerd.
Niet-routinematige inspecties
De niet-routinematige inspecties zijn niet vooraf gepland. Ze hebben in veel gevallen betrekking op ad hoc situaties van slecht of niet naleven, een incident of ongeval. In dit soort situaties is onderzoek nodig om er op toe te zien dat de wetgeving wordt nageleefd en de eventuele onveilige situatie wordt opgeheven. Ook kunnen deze inspecties gaan over een verdiepingsinspectie naar aanleiding van een eerder uitgevoerde routinematige inspectie. Niet-routinematige inspecties kunnen in afstemming ook door één toezichthouder worden uitgevoerd. Afhankelijk van het onderwerp besluiten de toezichthouders of zij aan een niet-routinematige inspectie deelnemen. In het inspectieprogramma wordt op basis van ervaringen uit voorgaande jaren, rekening gehouden met de omstandigheid dat in voorkomende gevallen niet-routinematige inspecties kunnen plaatsvinden.
Aangekondigd niet aangekondigd
Beide type inspecties kunnen aangekondigd, aangekondigd met een deel onaangekondigd en geheel onaangekondigd plaatsvinden.
- De aangekondigde Brzo-inspecties vormen het merendeel van alle inspecties. Dit zijn inspecties van het veiligheidsbeheerssysteem van een bedrijf. Hiertoe wordt een inspectieagenda voorafgaand aan de inspectie aan het bedrijf aangeboden. Hiermee is geborgd dat de gewenste functionarissen geïnterviewd kunnen worden, noodzakelijke procedures en rapportages klaarliggen en de gekozen inspectieonderwerpen kunnen worden beoordeeld. Tijdens deze inspecties worden ook de fysieke maatregelen gecontroleerd.
- Bij een aangekondigde inspectie kan ook een deel van de inspectie onaangekondigd zijn. In het onaangekondigde deel worden andere onderdelen van het bedrijf of andere inspectieonderwerpen gecontroleerd.
- De onaangekondigde Brzo-inspecties zijn veelal meer gericht op visuele inspectie van maatregelen en niet van systemen. Ze duren meestal korter dan systeemcontroles. Onaangekondigde inspecties vinden zowel in- als buiten kantooruren plaats.
Na afloop van de Brzo-inspectie legt het inspectieteam gezamenlijk het hele procesverloop en de resultaten vast in de GIR. Met behulp van de GIR wordt het inspectierapport en de openbare samenvatting opgesteld.
Op de openbare samenvatting wordt zienswijze van het bedrijf gevraagd en daarna worden ze door de toezichthouder ter publicatie aangeboden.
De openbare samenvattingen van de aangekondigde Brzo-inspecties worden sinds 2014 op de website van BRZO+ gepubliceerd. In deze samenvatting komen aan bod:
- de inspectieonderwerpen
- de bedrijfsdelen die geinspecteerd zijn
- de resultaten van de inspectie
- verbeterpunten
- overtredingen per soort en ernst van de overtredingen vermeld
Sinds 2015 wordt bedrijven de mogelijkheid geboden om bij de publicatie van openbare samenvattingen een link naar de eigen website op te nemen. Via deze link kan worden nagelezen welke acties het bedrijf onderneemt naar aanleiding van de resultaten van de inspectie.
Zowel routinematige, Brzo thema-inspecties, niet-routinematige Brzo-inspecties als hercontroles.
Inspecties vallen niet onder het BRZO+ samenwerkingsverband als:
- er zijn geen inspectie-onderwerpen bekeken die een relatie hebben met het Brzo 2015
- een routinematige Brzo-inspectie is uitgevoerd door slechts 1 inspectiedienst (hercontrole uitgezonderd)
Zowel routinematige, niet-routinematige als Brzo thema-inspecties en hercontroles.
Een Brzo-inspectie is een veiligheidsinspectie bij een Brzo-bedrijf. Tijdens een Brzo-inspectie wordt gecontroleerd of een bedrijf zich houdt aan de regels van het Brzo 2015.
Worden er tijdens een inspectie tekortkomingen geconstateerd op andere gerelateerde gebieden? Dan zullen de toezichthouders ook op de voorschriften van andere wetten binnen hun domein handhaven.
Voorbeelden
- Inspectie SZW op Arbowet
- Wabo-bevoegd gezag op Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
- Veiligheidsregio op de Wet veiligheidsregio’s)
- Staatstoezicht op de Mijnen voor de Mijnbouwwet.
De jaarlijkse Monitor Naleving en handhaving Brzo-bedrijven verschijnt sinds 2011. De rapportagetijd loopt per kalenderjaar. Inspectiegegevens voor de monitor worden eenmalig verzameld per 1 maart van het opvolgende jaar.
Op de nalevingslijst staan afgeronde Brzo-inspecties. De gegevens komen op de lijst zodra de smaenvatting wordt aangeboden. Ook als dit na 1 maart is.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Het kan een lagedrempelbedrijf zijn, deze moeten wettelijk één keer per drie jaar geïnspecteerd worden. Een hogedrempelbedrijf moet één maal per jaar geïnspecteerd worden.
- Het kan zijn dat een bedrijf is overgenomen. Dan staan bij de nieuwe bedrijfsnaam de eerder gepubliceerde samenvattingen opgenomen, evenals de oude bedrijfsnaam.
- Er heeft nog geen Brzo-inspectie plaats gevonden.
- Er is nog geen openbare samenvatting aangeboden ter publicatie.
- Er is nog geen akkoord op de inhoud van de openbare samenvatting. De WOB-procedure loopt nog. (Wet Openbaarheid Bestuur.)